Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

22.10.11

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η συλλογή του αλαδάνου (αλαδανισμα και το ξύσιμο του αργαστηριού) είναι πραγματικά μια δύσκολη εργασία γιατί πρέπει να γίνει κάτω από το καυτό ήλιο και ιδιαίτερα την περίοδο από τα μέσα Μάιου μέχρι το τέλος του Ιουλίου, περίοδος που μάζευε ο αλάδανος. Την περίοδος κατά την οποία ιδρώνει ο αγκίσαρος και κολλάει ο αλάδανος. Έστω και λίγο αεράκι να φυσάει όπως τα μελτέμια του Αυγούστου ο αλάδανος δεν μαζεύατε.
Συμπερασματικά λοιπόν ο αλάδανος θέλει ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΝΟΙΑ.

Βέβαια αποτελούσε την κυριότερη πηγή εισοδήματος για του Σισανους για τι όπως χαρακτηριστικά λένε «ο αλάδανο χρειάζεται ένα κακό πουκάμισο και ένα κακό παντελόνι».

ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΑΛΑΔΑΝΟΣ

Συνήθως οι γυναίκες των αλαδανάρηδων αναλαμβάνουν το ξύσιμο του αργαστιργιου Παρόλο που η συλλογή του αλαδάνου, με τον παραδοσιακό μηχανικό τρόπο, είναι μια πολύ δύσκολη εργασία ΓΙΑΤΙ ο αλαδανάρης ΠΡΕΠΕΙ να αργάζετε κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού έτσι ώστε να ¨κολλήσει ¨ ο αλάδανος. Είχαμε τα τελευταία χρόνια στην διαδικασία αυτή και την συμμετοχή των ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ

Οι γαμπροί των Σίσανων με το που πετούσαν στο χωριό ενθουσιαζόταν από το γεγονός αυτό ΑΛΛΑ στα μέσα της περιόδους την έκαναν. Ακόμη και οικονομικοί μετανάστες τις πρώτες χρονιές ήταν όλα καλά αλλά τώρα μουρμουρίζουνε.

Φωτογραφία από εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.
Powered By Blogger