Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

6.12.05

Η λαδανία του Μηλοποτάμου


Ο κίστος είναι αρωματικός αυτοφυής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των κιστιδών. Τα φύλλα του είναι μικρά και χνουδωτά, τα άνθη του έχουν χρώμα ροζ ή λευκό, μοιάζουν τσαλακωμένα και βρίσκονται μεμονωμένα ή σε ομάδες. Ευδοκιμεί στη Μεσόγειο γενικά και ιδιαίτερα στην Κρήτη σε σημεία με αυξημένη υγρασία. Η άνθιση του αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Χαρακτηρίζεται ως πυρόφυτο λόγω της ιδιότητάς του να διεγείρεται το φύτρωμα των σπερμάτων του και αναβλαστάνουν αμέσως μετά την πυρκαγιά.

Στη μυθολογία αναφέρεται ως το φυτό που για χάρη του καυγάδισαν οι θεοί του Ολύμπου με τις θεές γιατί οι θεοί θέλησαν να δώσουν θεραπευτικές ιδιότητες στον κίστο ενώ οι θεές καλλωπιστικές και έτσι  απέκτησε και τις δύο ιδιότητες. Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη, το νέκταρ και και τη ρητίνη από τον κίστο για να φτιάξουν την πρόπολη.

Το λάβδανο του συλλέγεται τις μεσημεριανές ώρες του Ιουλίου και του Αυγούστου και η ρητίνη που παράγεται από τα τριχώματα του φυτού χρησιμοποιείται σε φάρμακα.Το υποείδος cistus creticus που συναντάμε στην περιοχή του Μυλοποτάμου έχει μεγάλη περιεκτικότητα 40% σε μια ομάδα διτερπενίων και σεσκιτερπενίωνπου έχουν αντιμικροβιακή δράση. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό.έχει χρώμα σκούρο καφέ και ιδιαίτερα πικρή γεύση.

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ενάντια στη χολέρα. Ο Ρωμαίος γιατρός Celsus το χρησιμοποιούσε ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα και ο Ορειβάσιος Περγαμηνός παρασκεύαζε αλοιφή κατά της τριχόπτωσης με πρώτη ύλη το λάβδανο. Ανακουφίζει σε προβλήματα του στομάχου, του εντέρου και δρα κατά της παχυσαρκίας.Είναι καταπραϋντικό, στυπτικό, σπασμολυτικό, κατά της αϋπνίας, ελαττώνει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, και είναι αναλγητικό. Είναι καλό να χρησιμοποιείται προληπτικά για την αποφυγή κρυολογήματος και άλλων ασθενειών.

Το λάβδανο χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή αρωμάτων, καλλυντικών, αρωματική ουσία για θυμιάσεις και στην ταρίχευση νεκρών. Είναι τροφή για το δέρμα και τα μαλλιά και για εξωτερική χρήση σε δερματικά προβλήματα.

Κίστο μπορούμε να βρούμε σε μορφή αποξηραμένη για την παρασκευή ροφήματος που έχει δυνατό άρωμα και ευχάριστη γεύση. Υπάρχει και σε μορφή κάψουλας η σε μορφή σιροπιού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σαν συμπλήρωμα διαστροφής αφού είναι εξαιρετικά τονωτικό.
Powered By Blogger